neděle 22. června 2008

Lolita

Tohle dílko by se dalo nazvat už zaběhlým bijákem, avšak pokud to neznáte, a chcete mít alespoň náhled toho, o čem film je a co zanechal na jedné sněním posedlé blondýně, pak čtěte...
Ani si přesně nepamatuju, kolik mi bylo, když jsem tenhle film viděla, ale můžu s přesností říct, že ve mě zanechal něco, co tam zůstalo do dnes, a to hodně hluboko.
Krásný a dokonale zvrhlý příběh o tom, že láska nezná hranice. Ani ty věkové.
Humbert je muž ve středních letech, který přijíždí do města učit na univerzitě. Stejně tak jako každý jiný muž, měl v životě nejspíš alespoň pár žen, ale dívka, kterou potká čirou náhodou na zahradě svého nového pronajatého bydlení ho dostane do úzkých. Tolik podobná jeho první lásce, o kterou přišel. A tak se Humbert vydává do oné propasti lásky a hříchu, i za předpokladu, že si je sám vědom svojí pedofilie, která vyplývá z Lolitina věku- 12 let.
Její matka evidentně nevnímá jeho touhu dostat její dceru a snaží se ho sama svést a Humbert, jako prohnaný muž si je vědom toho, že pokud si bude její matku nějak držet u těla, pak bude moct být Lolitě neustále na blízku. Ožení se tedy s její matkou. Ale touha k malé Lolitě roste stále víc a víc, Humbert nedokáže přijmout tu tíhu, a proto si tajně sepisuje deník, ve kterém líčí to, jak je mu její matka odporná a Lolita jeho životní láskou.
Co nevidět na to však Charlotte přijde a zdrcená ohavností z jejího sňatku se rozhodne, že se ihned rozvede a Lolitu vezme od Humberta co nejdál. K jejímu neštěstí ji však zanedlouho na to porazí auto a Humbert má tak volnou ruku k dosažení toho, po čem po celou dobu snímku touží nejvíc. Chce získat Lolitu, její srdce, její pozornost, její dotyky...
Smrt matky jí zatají a vydávají se spolu na cestu po Spojených státech, obklopeni necudností.
Humbert nakonec dosáhne svého, ale jak už to tak bývá, štěstí netrvá dlouho a Lolita jednoho dne zmizí z jeho života. Humbert je sám, cítí se prázdný a stává se z něj chodící troska, která chce za každých okolností zjistit, kde jeho milovaná je a co s ní je.
Nakonec to přece jen zjistí, ale jestli to pro něj bylo pozitivní, na to se ostatně podívejte sami.
Celý příběh ožívá díky Jeremy Ironsovi, který krásně ovládá svoji postavu Humberta. Uvidíte v něm jeho zmatek, ale shlédnete taky to, že jeho nutkání mít ji je mnohem silnější než jakékoliv výčitky. Je zcela zaslepen láskou a nevidí ani to, jaký je Lolita v podstatě spratek, který dokonale poblouznil jeho smysly. Je jako její hračka, není to směšné?
Ale excelentní herecký výkon podala i Dominique Swain, která stvárnila roli Lolity. Dokonale předvedla malou roztěkanou dívku, která v sobě nemá ani kapku soudnosti a je taktéž ochotná dosáhnout za každých okolností svého. Ale ona na to aspoň má v jejím věku právo.
Utvořte si z toho v hlavě svůj názor na to, jestli máte chuť, podívat se. Možná jsem dokonale zvrácená, ale film mi přijde geniální a vzrušující.

Tady je zase malá upoutávka... nenechte se rušit.

Lolita, light of my life, fire of my loins. My sin, my soul.

Lolita trailer

0 komentářů:

 

Through the ocean tears © 2008. Design By: SkinCorner