neděle 22. června 2008

Milenec nebo vrah

A máme tu další lásku s nebezpečím... a to vyloženě. Přijde mi, až na hranicích psychotické poruchy...
Další z mých nejoblíbenějších filmů, které jsem kdy viděla, a které mi běží v dvd playeru kdykoliv mám na film byť jen nepatrnou chuť. Ačkoliv námět není ničím neobvyklým, láska až na pokraj šílenství, opět chemie mezi dvěma lidmi udělá svoje. A strach a taktéž opětovně vzrušení z toho, co by mělo být něžné, vás donutí dívat se a dívat se...

Nicole je mladou dívkou, která stejně jako všechny ostatní v jejím věku, touží po lásce. A to ne po obyčejné lásce. Nejlépe by samozřejmě chtěla lásku na první pohled, která jí bude naplňovat po všech stránkách. Začátek se jí splní, na jedné diskotéce se seznámí s pohledným chlapcem Davidem, který by od prvního pohledu dokázal splňovat i roli jejího věčného ochránce.

Nicole se ani na chvíli nerozmýšlí nad nějakou uvážeností a okamžitě se do Davida zamiluje, díky bohu, či snad žel bohu v tomhle případě- není v tom sama, i David podledl jejímu kouzlu. Vše je perfektní, až moc dokonalé.
O neshodách s Nicoliným otcem raději nemluvím, jelikož rodiče se do takových perfektních vztahů pletou prakticky pořád. Jenže, najednou se i Nicole zdá něco v nepořádku. Že by tatínek měl nakonec pravdu?

Po nádherné noci, kterou stráví Nicole sama s Davidem díky jeho nesčetné vypočítavosti, se najednou jeho přístup mění. Hned další den je pryč ten milující přítel, pro kterého by obětovala cokoliv, stává se z něj psychopat. David zahlédne Nicole s jejím kamarádem ze školy a okamžitě z toho usoudí, že ho Nicole podvádí a jistý mladík mu šlape do zelí, nevádá ani na okamžik a před všemy zraky školy si to s ním ihned vyřídí. A věru.. dá mu opravdu co proto a aby toho nebylo málo, ve vzteku mu ujede ruka i na Nicol, která je zhrozená jeho druhou tváří.

Doma zamlčí příčinu její modřiny a vydává se ke kamarádce Margo k bazénu, kam ovšem dorazí i Davidova partička, společně s ním. Nicole se snaží utéct, ale nepovede se jí to, David ji přistihne těsně než se pokusí Nicole odjet a snaží se jí vše objasnit. A ona... mu odpustí.

Nastává další chvíle klidu a pohody. Další krásná rande. Další ručičky, další úsměvy, další láska.
Tatínek se nám do toho všeho stále tak nějak plete a snaží se Davidovi vyhrožovat, ten si z něj dělá ale jen vyloženě dobrej den a do očí mu dá jasně najevo, že o Nicole bude bojovat, i kdyby měl zabíjet.

Jenže, náš milovaný David se zapomněl zmínit, že je drogovým dealerem a že po večerech u nich doma panují menší špinavé party a orgie. Když na to Nicole přijde, není už nijak zdrcená, je naprosto zhnusená a odrovnaná. Nedokáže pochopit, jak si mohla člověka jako je on někdy připustit k tělu a o to víc má vztek, když zjistí, že po nocích spí s její kamarádkou.

Tentokrát mu nedá druhou šanci a každý jeho kontakt s ní v ní zvyšuje jen strach, který z něj čiší. David se neváhá pomstít a tak nejprve zabije Nicolina přítele ze školy a následně po neuváženém činu jejího otce se vydává s partou kamarádů k jejímu domu. Je ochoten získat Nicole za každou cenu zpět. Jenže.. se jí zapomněl zeptat, jestli chce taky ona jeho...
To nejlepší nechám na vás, abyste to viděli doslova přímo jen a pouze vašima očima, nebudu napovídat.

O atmosféře ve filmu by se dalo opravdu hezky mluvit. Klid a romance střídá vypjetí svalstva a nervozita z toho co se bude v další minutě dít. A ačkoliv Mark Wahlberg, který stvárnil roli Davida, je od prvopočátku záporná postava, vy mu budete fandit, ani nebudete vědět proč. Jako byste mu snad tu lásku přáli, i přes to, že si ji v mnoha ohledech nezaslouží. Jeho herecký výkon byl dobrý, místy mi přišlo, že přehrává, jelikož kdyby na mě mluvil tamním stylem, rozhodně bych mu neuvěřila ani nos mezi očima. Ale jeho vražedný kukuč naprosto rozbourá na konci vaši domněnku, že by se kluci snad mohli sbalit s rozmyšlením a v klidu odejít domů. Takže na tom není zase tak špatně.
Reese to zahrála jako vždy perfektně, dle mého úsudku. Její otec, ten mi přišel jako příšerně nevýrazná postava a zastínila ho dokonce i jeho přítelkyně, která měla opravdu málo proslovů. Ale neberte to tak, že hatím tenhle snímek. Jen chci být objektivní. Vcelku na vás film zapůsobí opravdu více než byste na začátku možná očekávali. Nebo alespoň na mě tak zapůsobil.

Je to prostě dokonalý příběh o tom, jak tenká je hranice lásky a šílenosti.

Tady zanechávám opět trailer.
A kousek ze soundtracku.


0 komentářů:

 

Through the ocean tears © 2008. Design By: SkinCorner